Ușile din sticlă au cucerit în ultimii ani o mulțime de oameni, care și-au dorit să ofere casei un design unic, orientându-se către soluții de amenajare creative. În această manieră, lumina naturală pătrunde în casă și creează o ambianță plăcută și o atmosferă aerisită.
Alături de efectul vizual plăcut, funcționalitatea primează atunci când vorbim de ”acasă”. De aceea, ne dorim siguranță la fiecare închidere și deschidere a ușii de sticlă. Soluția ideală este reprezentată de sticla securizată, un material rezistent care se poate utiliza atât în interiorul locuinței, cât și atunci când vine vorba de balustrade, balcoane, terase sau alte locuri în care pericolul de spargere este ridicat.
Ce înseamnă sticla securizată?
Sticla securizată este creată dintr-un material rezistent și cu un mare grad de duritate, pentru a rezista la spargeri spontane, astfel încât să utilizezi în siguranță obiectele din sticlă.
Practic prin intermediul unei tehnologii avansate de prelucrare, sticla de introduce într-un cuptor de securizare, unde se încălzește până la aproximativ 600 grade Celsius, iar apoi se răcește brusc. Secretul securizării constă tocmai în acest șoc termic, care oferă sticlei de 5 ori mai multă rezistență, în comparație cu sticla obișnuită.
De ce să aleg un produs cu sticlă securizată?
În primul rând, cel mai mare avantaj al utilizării variantei de sticlă securizată pentru uși și geamuri este duritatea acesteia. Astfel, fiecare obiect din sticlă va rezista șocurilor datorate unor factori sau agenți fizici externi. De asemenea, imaginația constructorului sau a designer-ului locuinței face din sticla securizată un material versatil, potrivit pentru o mulțime de aplicații interioare și exterioare.
Mai mult decât atât, sticla securizată este disponibilă într-o varietate de nuanțe, create prin intermediul unei tehnologi de ultimă generație, care reproduce chiar și cele mai speciale culori.
Un motiv puternic pentru a opta pentru acest tip de sticlă îl reprezintă siguranța voastră și a celor din jur, care nu vor fi în pericol în momentele în care se va sparge un geam, o ușă sau o balustradă. Alături de caracteristicile funcționale, frumusețea ușilor și a geamurilor din sticlă oferă clădirii grandoare și rafinament, fiind adaptabile oricărui tip de arhitectură.
Ce caracteristici are sticla securizată spre deosebire de sticla normală?
De-a lungul timpului sticla normală a fost cea mai întrebuințată în construcții. În funcție de destinația acesteia, sticla trebuie să aibă anumite caracteristici tehnologice precum grosimea, rezistența sau funcționalitatea.
În ultimii ani, oamenii au început să opteze tot mai mult pentru sticla securizată, care se remarcă prin intermediul unei rezistențe ridicate. Astfel, sticla securizată este de 5 ori mai dură decât cea normală. În momentul în care vă construiți locuința și aveți anumite investiții decorative mari, se recomandă sticla securizată din motive de siguranță, mai ales atunci când în preajmă se află copii.
În cazul accidentelor de spargere, comportamentul celor două tipuri de sticlă diferă. După cum știm cu toții, o sticlă normală se sparge în mii de cioburi mari cu risc ridicat de a vătăma corporal, pe când o sticlă securizată se va fragmenta în bucățele mici, deci va fi imposibil să cauzeze răni.
Care sunt aplicațiile exterioare ale sticlei securizate?
Pentru zonele exterioare ale locuinței, sticla securizată se recomandă pentru:
- ferestre și uși de exterior
- balustrade
- sere
- pereți cortină
- fațade structurale
- terase sau cupole
Se recomandă o atenție sporită la alegerea tipului de sticlă securizata, atunci când vorbim de zone decorative aflate în proximitatea unor surse de căldură, sau în construcția fațadelor vitrare unde există un stres termic ridicat, din cauza expunerii la soare. În aceste situații se impune utilizarea cu preponderență a sticlei securizate.
Care sunt aplicațiile interioare ale sticlei securizate?
Atunci când vorbim de interiorul casei, sticla securizată oferă o atmosferă aparte atunci când este utilizată pentru:
- cabine de duș
- balustrade și pardoseli
- piscine
- lifturi sau trepte
- uși de interior
- pereți despărțitori
În aceste situații motivul securizării sticlei ține exclusiv de siguranță și de rezistența în timp, evitând orice risc de accidentare.
Cât de rezistente sunt ușile cu sticlă securizată?
Tehnologia avansată de prelucrare a sticlei se derulează în conformitate cu standardele europene de securizare EN 12150, asigurând un material rezistent la șocurile mecanice puternice. Calitatea este cea care dictează rezistența în timp a obiectelor din sticlă securizată.
Aceasta rezistă atât la tensiuni termice cât și la sarcini mecanice, oferind siguranță. Foarte rar sticla securizată poate să se spargă din cauza unui montaj defectuos, sau din cauza lovirii în cant, la un moment dat.
Unde este obligatorie sticla securizată?
Sistemele de închidere terase și balcoane sunt prioritare atunci când vorbim de sticlă securizată. Acestea presupun bugete mari, iar rezistența în timp este obligatorie. Terasele închise cu sticlă se transformă într-o oază de liniște și relaxare, lumina care pătrunde creând o atmosferă plăcută.
În acest sens, oferim trei tipuri de sisteme glisante sau rabatabile, cu sticlă securizată simplă sau dublă. Te vei bucura de o siguranță maximă, alături de izolarea termică și fonică, absolut necesare pentru un confort desăvârșit.
Sticla securizată poate să fie tăiată?
Sticla securizată nu poate să fie găurită sau prelucrată prin decupaj și nu se poate adapta unor structuri decorative prestabilite. Din cauza durității materialului, intervenția asupra sticlei securizate este imposibilă. De aceea, înainte de a opta pentru sticlă securizată trebuie să te decizi asupra destinației acesteia, dar mai ales asupra dimensiunii de care ai nevoie.
Cum se întreține sticla securizată?
În cazul sticlei se recomandă produsele de îngrijire non-abrazive pentru a evita zgârieturile. Astfel, o cârpă înmuiată în apă caldă și săpun lichid este ideală pentru curățare. De asemenea, puteți opta și pentru produse dedicate curățării geamurilor, care se găsesc în comerț. Îngrijirea corespunzătoare asigură păstrarea aspectului sticlei pentru o perioadă îndelungată de timp.
Ce produs cu sticlă securizată recomanzi?
Recomandările de produse sunt în concordanță cu tipul de casă dorit. Astfel, pentru optimizarea spațiului, recomandăm ușile glisante, care oferă o estetică aparte, atunci când sunt alese în concordanță cu stilul arhitectural existent.
În acest caz, se recomandă o atenție sporită în alegerea sistemului de etanșare, dar mai ales în ușurința și silențiozitatea culisării. Indiferent de destinație, bucătărie, dormitor sau birou, ușile glisante din sticlă sunt ideale pentru mărirea vizuală a spațiului și luminozitate.
Atunci când se dorește o eleganță aparte, recomandăm ușile din sticlă cu toc din lemn sau aluminiu. Pentru magazine, restaurante sau clădiri de birouri optăm întotdeauna pentru ușile din sticlă fără toc, batante sau pivotante, ideale pentru a oferi senzația de spațiu luminos și aerisit.
Alegerea materialelor potrivite locuinței reprezintă de fiecare dată o adevărată provocare. Înaintea oricărei decizii, recomandăm să luați în considerare atât siguranța pe termen lung, cât și rezistența la accidente și factori de mediu.
În funcție de dorințe și bugete disponibile, specialiștii Rom-decor sunt pregătiți să vă ofere suportul necesar în a face cele mai bune alegeri, iar gamele de produse existente sunt adaptabile fiecărui spațiu și fiecărui stil decorativ, totul ține de caracteristicile funcționale dorite și de imaginația voastră.