12 idei de amenajare a unei terase la casă | Rom Decor
Categorie: inchideri terase/balcoane

Pe cât pare de interesant și atractiv, domeniul amenajărilor este adesea complicat pentru un amator. Desigur, unele dintre cele mai importante aspecte în achiziția unei case este spațiul de care beneficiază și terasa încăpătoare

Când începi să decorezi sau să îți aranjezi spațiile din casă, te trec multe gânduri. Ai zeci de idei în minte și nu știi care sunt cele ideale pentru ca totul să iasă exact așa cum ai visat. Nu ești singura persoană care trece printr-o astfel de situație. 

Tipuri de terase

tipuri de terase
Sursa: Freepik.com

Poți opta pentru o terasă deschisă pentru a te bucura mereu de aerul proaspăt fără să ții cont de anotimp. 

O altă variantă ar fi să conturezi, alături de arhitectul tău, câteva idei pentru o terasă care să-ți ofere în fiecare anotimp tot confortul dorit, mai mult spațiu, panoramă și lumină naturală, indiferent de condițiile atmosferice. 

Dacă ai o casă cu etaj, o alegere potrivită este o terasă comună la care au acces și camerele copiilor. 

Livingul este o cameră care, de asemenea, poate să aibă deschidere către terasă. Mereu trebuie să ai în vedere că oaspeții tăi vor dori să fumeze sau să iasă pentru câteva clipe pe terasă. Astfel, nu va mai fi necesar să meargă în curte.

Ești posesorul unei case mai mari? Atunci cu siguranță trebuie să te gândești la o terasă deschisă în prelungirea dormitorului matrimonial. 

Nu este de exclusă nici cea mai comună posibilitate – terasa amenajată în grădină. Totodată, dacă dorești să te bucuri de priveliște și atunci când plouă sau ninge, poți opta pentru terase închise. Pentru a nu transforma terasa într-un spațiu permanent închis, există soluția de a adăuga sisteme glisante de închidere, cu panouri din sticlă securizată.

Motive pentru amenajare unei terase

de ce să amenajezi terasa la casă?
Sursa: Pexels.com

Cu o terasă amenajată așa cum ai visat, diminețile matinale în care vrei să bei cafeaua și să privești răsăritul vor fi din ce în ce mai dese. La fel va fi și când vei alege să privești asfințitul sau constelațiile ce împânzesc cerul. 

Ai nevoie de un spațiu care să te ajute să devii mai creativ? Sigur vederea către terasă te va inspira. Timpul petrecut pentru lectură, cugetat sau cel dedicat momentelor de reculegere va fi petrecut tot aici, pe terasă. 

Totodată, din cauza pandemiei, tot mai multe persoane au fost nevoite să lucreze de acasă. Acesta este încă un motiv pentru care merită să-ți amenajezi o terasă. Numeroase studii indică faptul că mediul înconjurător aduce suficiente beneficii pentru a îmbunătăți starea de bine a oamenilor. Acestea pot fi atât cognitive (cum ar fi îmbunătățirea duratei de atenție), cât și emoționale (sentiment sporit de bunăstare și relaxare). Mai mult decât atât, specialiștii au descoperit într-un studiu că un contact crescut cu factorii externi naturali (lumina, aerul, ș.a.) conduce la diminuarea nivelului de stres și problemelor de sănătate. 

Tot ce îți rămâne de făcut după alegerea unei terase este amenajarea acesteia. Creativitatea, lista cu planuri, dorințele și obiectele favorite trebuie să fie pregătite.Vei avea nevoie de ele mai mult decât de orice altceva. Totuși, este important să știi că elementele ce-ți conturează personalitatea trebuie să să se regăsească în stilul terasei tale. 

Terasa va fi locul în care te vei retrage în liniște, unde te vei bucura pe deplin de stilul hygge. Ceea ce definește acest stil este simplitatea și confortul de care trebuie să ai parte în căminul tău. Fiecare colț din casă trebuie să-ți transmită o stare de bine, de siguranță și de relaxare

Idei creative de amenajare a terasei

Așadar, îți propunem în rândurile următoare 12 idei creative de amenajare a unei terase la casă:

Terasă de vară confortabilă în grădină 

idei de terasă de vară
Sursa: Pexels.com

Pentru început, tot ce trebuie să faci este să alegi o podea trainică pentru a rezista chiar și atunci când vremea este nefavorabilă.  

Totodată, selectează o pergolă retractabilă pentru a asigura protecție în caz de ploaie sau alte intemperii. Este potrivită pentru fiecare anotimp, însă dacă vrei să o folosești și pe timp de iarnă, optează pentru un material rezistent. Poți să alegi aluminiul pentru a feri terasa de vânturile puternice sau alte condiții meteo nefavorabile. În plus, ai posibilitatea de a include un sistem de închidere glisant, cu panouri duble din sticlă securizată, care îți oferă izolare termică și fonică.

Alege o masă din lemn, o canapea spațioasă în formă de “L” și un covor cu modele tradiționale, clasice sau vintage

Înfrumusețează cadrul cu:

  • 2 fotolii de tip “cocon”;
  • perne în culori pastelate;
  • un hamac;
  • un leagăn montat pentru copii;
  • jardinieră pentru flori.

Dacă îți dorești să transformi terasa și într-o zonă de studiu, poți adăuga o măsuță pentru citit și un mic suport pentru cărți. Nu uita, confortul tău este pe primul loc!

Terasă din lemn acoperită 

terasă lemn
Sursa: Unsplash.com

În cazul unei terase din lemn ce se dorește a fi acoperită, cea mai importantă este structura, dar și materialele. Mizează pe calitate, chiar dacă prețul poate fi adesea mai ridicat.

Folosește lemn stratificat și stabilizează stâlpii de susținere cu ancore, eliminând posibilitatea de sprijinire pe pardoseală. 

Grinzile potrivite sunt tot cele din lemn stratificat deoarece se bucură de durabilitate. 

La baza terasei, poți opta pentru decor din:

  • pietre decorative;
  • marmură;
  • lambriu;
  • siding american. 

Păstrează aceeași notă și când alegi mobilierul. Utilizează lemnul masiv atât pentru masă, cât și pentru scaune. De asemenea, dacă locul îți permite, poți insera și o bancă tradițională din lemn de stejar

O terasă de tip foișor este spațioasă. Din acest motiv, poți alege să integrezi unui balansoar și câteva dulăpioare pentru depozitarea produselor. Terasa va deveni atât locul potrivit de servit masa cu familia/ prietenii, cât și o oază de destindere. Iar dacă optezi pentru sistemele culisante de închidere a terasei, îți recomandăm să alegi o feronerie vopsită în nuanțe calde, naturale, apropiate de cele ale lemnului. Astfel, sistemul de culisare se va integra perfect în decor, în timp ce panourile din sticlă vor oferi o suprafață vitrată de peste 90%, panorama nefiind obturată de rame verticale inestetice. 

Terasa ca prelungire a living-ului

terasă cu piscină
Sursa: Unsplash.com

Nu mai este un secret faptul că terasa este o extensie a casei. Fie că este un loc pentru petreceri, timp liber sau chiar gătit, elementele naturale sunt cele mai potrivite (lemn sau piatra naturală). Totodată, plantele naturale și apa sunt elementele cheie care vor atrage atenția asupra spațiului exterior. Alege combinații precum fântânile decorative și florile naturale. 

Poți include:

  • grădini de flori;
  • șeminee;
  • piscină; 
  • bucătării de vară.

Culorile pastelate sunt indicate, însă de fiecare dată trebuie să știi cum să le alegi. Nu folosi prea multe nuanțe. Alege conceptul și apoi cromatica. 

Atunci când alegi materialele, este important să ții cont de camera pe care terasa o completează. Pentru a avea parte de armonie stilistică, optează pentru aceleași materiale și nuanțe pe care le-ai folosit și în spațiul respectiv.

Terasa ca extensie a bucătăriei

terasa rustică
Sursa: Vecteezy.com

O astfel de terasă poate fi amenajată fie ca o bucătărie de vară, fie ca o zonă de relaxare

Decoreaz-o cât mai minimalist, cu elemente care se remarcă prin finețe sau eleganță. Alege:

  • ghivece mici cu plante naturale/ decorative;
  • vaze;
  • scrumiere cu picior, în diverse forme.

Optează pentru mixuri care să te ajute la consumul de plante bio, dar și la estetică. De exemplu, poți face combinații între plante. Tot ce trebuie este ca ele să se armonizeze stilistic. De exemplu, trandafiri galbeni cu roșii cherry sau lavandă cu busuioc. Dă frâu liber creativității.

Ținând cont de scopul acestui tip de terase și de riscul expunerii la factorii externi de mediu, se recomandă ca terasa să beneficieze de închidere ermetică. Nimeni nu-și dorește ca atunci când prepară sau consumă mâncarea pe terasă, să stea în bătaia ploii sau a vântului. De aceea, poți utiliza închideri de terasă glisante fie parțiale, fie totale. Un avantaj al acestor sisteme este ca ele oferă protecție la intemperii, la vânt, ploi și impact puternic, fiind foarte rezistente în orice condiții atmosferice. Culisarea panourilor de sticlă se poate realiza fie într-o singură parte, fie în stânga-dreapta, pentru a optimiza la maxim spațiul din terasă și a asigura tot confortul dorit.

Terase ca zonă de petrecere sau mini club în aer liber

terasă în aer liber
Sursa: Unsplash.com

Dacă ești un petrecăreț înnăscut, această terasă te va defini. În design-uri creative, poți alege grădinile mici de fructe și legume, poziționate pe marginile și colțurile terasei.

Îți dorești un mini club în propria grădină? Atunci alege mesele cu chiuvetă integrată și grătarele înalte. Astfel, vei fi mereu gata de un barbeque party.

Lămpile și șemineele reinterpretate sunt potrivite, însă nici piscina nu trebuie să lipsească. 

Mobila trebuie să fie confortabilă. Optează pentru:

  • canapele cu perne;
  • fotolii de tip pară;
  • măsuțe de cafea (exact ca în club).

În același timp, ai în vederea faptul că după o anumită oră nu trebuie să îți deranjezi vecinii. Pe piața amenajărilor, există soluția inovatoare de a închide terasa cu un sistem glisant izolator fonic și termic cu foi de sticlă securizată termoizolantă. Pe lângă faptul că izolează, acest sistem permite:

  • montarea pe orice formă de terasă (U, L sau curb);
  • curățarea facilă a foilor sticlă pe ambele fețe, prin deschiderea și rotirea acestora spre interior;
  • deschiderea/ închiderea terasei, oricând este nevoie; 
  • vizualizarea clară a mediului înconjurător, indiferent de anotimp. Panourile de sticlă pot avea până la 3 m înălțime și 1.5 m lățime, oferind o suprafață vitrată de peste 90%;
  • evitarea condensului și infiltrațiilor în interiorul terasei, sistemele glisante fiind dotate cu dispozitive inteligente de drenare a apei de pe suprafața panourilor de sticlă.

Terasa rustică

Sursa: Unsplash.com

De obicei, terasele rustice conțin obiecte decorative tradiționale. Este potrivit să ai un mobilier pe care să așezi platouri tradiționale și un grătar zidit.

Alege să o plachezi cu țiglă sau pal și să o închizi cu geamuri din sticlă securizată.

Terasa tip seră

terasa ca o seră
Sursa: Unsplash.com

Dacă ești pasionat(ă) de natură, atunci amenajează-ți terasa cu multe plante ca într-o seră. Poți include plante cu/ fără flori, inclusiv copaci în ghivece. 

Acest tip de terasă nu doar că îmbunătățește considerabil calitatea aerului, ci și oferă oportunitatea de a te retrage într-o oază secretă de relaxare, chiar la tine acasă. Utilizând culori precum verde, negru, gri, maro sau portocaliu, dai impresia că natura a ajuns pe terasa ta.

Dacă spațiul îți permite, sporește efectul de serenitate adăugând pietre naturale, pietriș sau nisip pentru a crea: 

  • mici fântâni arteziene;
  • poteci; 
  • amenajări de tip Karesansui (stil japonez de amenajare în miniatură a munților și a râurilor fără apă, utilizând pietre și nisip în funcție de filozofia ZEN), etc. 

Aceste elemente adaugă un vibe creativ peisajului, sporind estetica generală.

În ceea ce privește mobilierul, alege lemnul închis la culoare. Având în vedere că piesele de rezistență în acest cadru sunt plantele verzi, mobilierul negru sau maro închis va ieși armonios în evidență. Optează pentru fotolii suspendate cu sau fără cadru pentru a crea o atmosferă exotică. Alege elementele discrete de iluminat pentru a crește sentimentul de mister.

La acest tip de terasă, ai în vedere faptul că plantele au nevoie de condiții optime pentru a rezista. De aceea, terasa trebuie să fie închisă pe durata iernii sau în alte împrejurări necorespunzătoare. Rom-Decor îți pune la dispoziție închideri de terase personalizate în funcție de nevoi și dorințe. Cu deschidere într-o singură direcție sau în direcții duble, aceste sisteme oferă confortul necesar indiferent de condiții.

Terasa matrimonială

terasă ca prelungire a dormitorului
Sursa: Unsplash.com

Chiar dacă este un spațiu mic, terasa matrimonială trebuie să fie confortabilă și practică.

Fotoliile din piele, măsuța de cafea și câteva jardiniere cu flori completează armonios decorul. Poți aduce și un raft pentru cărți dacă obișnuiești să citești sub adierea vântului.

În cazul în care amenajezi articole delicate în acest tip de terasă, atunci trebuie neapărat să incluzi un sistem de protecție împotriva factorilor externi naturali. Întrucât nu-ți dorești ca apa să se infiltreze în mobilier, închide terasa cu un sistem rabatabil inteligent cu foi de sticlă securizată. Vei beneficia și de o panoramă superbă asupra naturii.

Terasa la munte 

terasă la munte cu jacuzzi
Sursa: Pexels.com

Cu siguranță oricine își dorește o terasă la munte. Poți să ieși pe terasă de fiecare dată când vrei să respiri aer curat, să bei cafeaua cuibărit(ă) într-un fotoliu confortabil, să privești cerul înstelat sau să contempli peisajul superb al naturii.

Se recomandă ca terasa să fie închisă și decorată în culori pastelate, naturale. Dacă ești iubitor de apă sau piscină, poziționează un ciubăr sau o cadă cu jacuzzi. Bucură-te de relaxare în inima naturii.

Terasă cu influențe romantice

terasa cu influențe romantice
Sursa: Pexels.com

Dacă ești boem(ă) care încă visează la momente de relaxare deplină, atunci ideea potrivită pentru tine este o astfel de terasă.

Amenajează: 

  • un hamac;
  • un baldachin;
  • o măsuță simplă, rotundă;
  • câteva scaune pictate din lemn.

Cititul va fi o plăcere chiar în propria ta terasă. 

Terasă mediteraneană

terasa cu influențe maritime
Sursa: Pixabay.com

Dacă locuiești într-o zonă retrasă sau dacă auzi freamătul valurilor în fiecare dimineață, atunci alege stilul mediteraneean sau nautic. Din moment ce dimineața și seara aerul este mai rece, trebuie să te gândești cum poți elimina această problemă. În acest sens, poți monta un sistem rabatabil care să-ți ofere posibilitatea de a închide terasa oricând ai nevoie și de a te bucura de confort termic.

Include un mobilier bicolor (de exemplu, alb-albastru închis). Poziționează o masă dreptunghiulară și șase scaune rotunde în centrul terasei.

Decorațiunile de culoare albastru-marin sau ornamentele cu scoici vor fi apreciate de toți musafirii. 

Terasă în stil franțuzesc

terasa cu levănțică
Sursa: Vecteezy.com

Ai spațiu suficient? Atunci alege o plantație de lavandă în terasa deschisă pe care o ai în curte.

Scaunele înalte din paie, pernele mari și pufoase în culori deschise te vor purta către tărâm idilic parizian. Canapele albe sunt recomandate.

Decorațiunile trebuie să fie cât mai creative, iar lămpile specifice nu trebuie să lipsească.

Câteva sfaturi cu privire la elementele decorative potrivite unei terase sunt mereu binevenite. Alege ceea ce te definește și fă-ți cunoscute detaliile personale. Spor la amenajat!

Iar dacă te-ai decis să iei în calcul amenajarea unei terase și închiderea acesteia cu un sistem glisant, din sticlă securizată, specialiștii Rom Decor sunt gata să-ți ofere consultanță gratuită și soluții personalizate proiectului tău. Contactează-ne!

5/5 - (2 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă