Amenajarea grădinii: ce aspecte trebuie să iei în calcul?
Categorie: inchideri terase/balcoane

Într-o lume tot mai artificială și mai aglomerată, caracterizată de o continuă schimbare, amenajarea grădinii devine o necesitate pe care oamenii caută să o satisfacă în vederea evadării într-un mediu optim care să favorizeze adoptarea unui stil de viață sănătos. Astfel, tendințele arată că amenajarea grădinii ține cont de principii precum sustenabilitatea, valorificarea tuturor zonelor din grădină, abordarea unei viziuni wild și chiar crearea unor spații destinate cultivării de fructe, legume și verdețuri.

Indiferent de dimensiunea ei, grădina reprezintă locul potrivit pentru desfășurarea hobby-urilor, pentru petrecerea timpului liber alături de familie sau prieteni, pentru a face plajă sau chiar pentru a lucra de acasă. În acest sens, amenajarea grădinii joacă un rol esențial în crearea unui mediu care să faciliteze îndeplinirea scopului stabilit. 

Scurt istoric

primele forme de gradini
Sursa: Unsplash.com

Activitatea de grădinărit datează din epoca preistorică, când strămoșii timpurii au decis să planteze intenționat semințe pentru producerea hranei. Practic, aceștia au pus bazele civilizației, depășind stilul de viață nomad și creând premisa pentru formele ulterioare de grădini.

Filele de istorie surprind primele grădini organizate, odată cu apariția marilor regate din Persia, Egipt și Babilon. Ele se remarcau printr-o vegetație luxuriantă, structuri decorative impunătoare și sisteme de irigații care să mențină un mediu optim. 

Grădina cunoaște o evoluție deosebită de-a lungul timpului, preluând caracteristici și elemente din stilurile de amenajare ale celorlalte popoare. Astfel, grădina transcende de la un spațiu cu scop utilitar  la o zonă recreativă, adaptată preferințelor stilistice ale proprietarului.

De ce să optezi pentru amenajarea grădinii?

Amenajată corespunzător, grădina aduce nenumărate beneficii atât pentru proprietari, cât și pentru mediul înconjurător. Iată câteva dintre motivele pentru care merită să-ți amenajezi grădina:

Devine un loc menit să încânte privirea și sufletul

amenajare gradina
Sursa: Freepik.com

Grădina amenajată adaugă un strop de valoare estetică proprietății. Vizualizarea elementelor dintr-o grădină furnizează un anumit nivel de serotonină celor care se află pe perimetrul acesteia. În plus, activitățile desfășurate în grădină (petrecerea timpului cu familia, amenajarea grădinii, înotul) sunt de fapt un mod eficient de a asigura bunăstarea fizică și psihologică.

Studiile arată că grădina sau spațiile verzi au un rol major în:

  • Diminuarea nivelului de stres;
  • Reîmprospătare minții;
  • Relaxare;
  • Creșterea concentrării.

Încurajezi discuțiile cu cei dragi și petrecerea timpului liber devine mult mai interesantă

amenajarea gradinii cu foisor si piscina piscina
Sursa: Unsplash.com

Amenajând grădina cu un foișor și niște băncuțe sau adăugând o piscină și câteva șezlonguri, îți vei putea crea un spațiu propice pentru purtarea conversațiilor cu familia și/ sau prietenii, în timp ce stai la umbră și răcoare sau în timp ce înoți și te bucuri de soare.

Construiești o legătură cu mediul înconjurător

amenajarea gradinii implica dezvoltarea unei legaturi cu natura
amenajarea gradinii implica dezvoltarea unei legaturi cu natura

Amenajarea grădinii facilitează crearea unei legături între indivizi și mediu, prin observarea și contribuirea la ciclul vieții. Totodată, grădinile sunt importante pentru mediul înconjurător deoarece:

  • Ajută la diminuarea poluării;
  • Protejează viața sălbatică locală;
  • Oferă oportunitatea de a cultiva fructe, legume și verdețuri;
  • Sporește nivelul de oxigen;
  • Reduce amprenta de carbon și implicit încălzirea globală.

Ce stiluri pentru amenajarea grădinii sunt disponibile?

Grădina poate fi amenajată în 3 moduri:

  1. Stilul formal, întâlnit mai ales în spațiile publice, se caracterizează prin:
amenajare gradina stil formal
amenajare gradina stil formal
  • așezare simetrică sau geometrică;
  • design rigid, planificat în linii drepte;
  • repetarea formelor pătrate și dreptunghiulare;
  • arbuști și paturi de flori așezați în model geometric;
  1. Stilul informal, care prezintă următoarele caracteristici:
amenajarea gradinii in stil informal
Sursa: Freepik.com
  • design care urmărește linii curbe;
  • plantele și zonele de relaxare sunt dispuse asimetric;
  • crearea senzației că vegetația plantată deliberat, ar fi crescut natural;
  • proiectare dificilă din cauza principiilor de asimetrie și plantare cu aspect natural;
  • grădina este amenajată pe un spațiu care nu are o formă definită;
  • există, totuși, un plan astfel încât designul informal să nu treacă la designul sălbatic;
  • include arbuști și copaci înalți;
  • grădină trebuie să beneficieze de culoare, păstrând aspectul natural cât mai mult posibil;
  • sunt adăugate iazuri cu aspect natural, piscine, foișoare, etc;
  1. Stilul sălbatic, caracterizat de:
gradina in stil salbatic
Sursa: Freepik.com
  • un concept menit să încalce regulile celorlalte stiluri de peisagistică;
  • plantarea unei varietăți mari de arbuști, copaci ornamentali, flori și câteva specii de plante bulbice pentru a surprinde ideea de grădină sălbatică;
  • eliminarea zonelor de ședere care adaugă greutate din punct de vedere estetic;
  • alegerea unor amenajări flexibile și a unor piese de mobilier portabile, ș.a.

Ce aspecte iei în calcul la amenajarea grădinii?

Principalele aspect pe care trebuie să le ai în vedere la amenajarea grădinii sunt:

Realizarea unui plan de amenajare

plan pentru amenajarea gradinii
Sursa: Freepik.com

Gândește-te care va fi scopul acestei grădini și în funcție de acest aspect, scrie o listă cu ce ți-ai dori să incluzi în acest cadru astfel încât să te bucuri de fiecare zonă și modul său de amenajare.

Este posibil să vrei să incluzi pe lângă spații destinate relaxării, o mică seră pentru a planta legume și verdețuri. De aceea, trebuie să te gândești de la bun început dacă:

  • optezi pentru o structură fixă din lemn și sticlă, la care să atașezi o ușă batantă sau o ușă glisantă din sticlă securizată;
  • alegi un sistem culisant cu uși glisante, pentru a permite aerisirea periodică corespunzătoare și irigarea naturală a acestui spațiu.

Pe de altă parte, grădina ta poate dispune și de o căsuță de depozitare a sculelor pentru grădină și casă, la care  trebuie să iei în calcul alegerea:

  • unor uși, care să-ți faciliteze intrarea și ieșirea atunci când ai mâinile ocupate și care să fie rezistente la impact fizic;
  • unor ferestre, care să ofere un nivel ridicat de izolare termică, care să fie suficient de mari astfel încât să beneficiezi de iluminare naturală cât mai mult timp pe parcursul zilei și care să aibă un sistem ușor de deschidere pentru aerisirea periodică a căsuței de grădină.

Setarea unui buget clar

setarea bugetului pentru amenajarea gradinii
Sursa: Freepik.com

Indiferent de dimensiunile grădinii, amenajarea peisagistică poate fi costisitoare, din cauza mai multor factori: modul de amenajare, materialele utilizate, alegerea și dimensiunea pieselor de mobilier, a plantelor sau a structurilor decorative. Totodată, în funcție de buget, vei ști dacă îți permiți să angajezi un peisagist sau te vei ocupa personal de amenajarea grădinii.

Cunoașterea particularităților geografice 

cunoasterea particularitatilor geografice in amenajarea gradinii
Sursa: Freepik.com

În funcție de climă, tipul de sol și alte condiții specifice, amenajarea grădinii impune alegerea unor anumite tipuri de amenajări, forme de vegetație, structuri decorative și soluții pentru păstrarea acestora în condiții optime. 

Stabilirea utilizatorului/ utilizatorilor grădinii 

stabilirea utilizatorilor gradinii
Sursa: Unsplash.com

Este necesar să te gândești cine va folosi sau cine se va regăsi mai des în grădină. Dacă vor alerga copii sau animale de companie, trebuie să găsești opțiuni de amenajare care să nu le pună viața în pericol. 

Până la urmă, fiecare element al grădinii trebuie planificat strategic astfel încât să beneficiezi la maxim de toate zonele din grădină, fără să existe riscuri pentru cei aflați pe perimetrul grădinii.

Identificarea unei teme sau a unui stil de amenajare

alegerea unui stil de amenajare a gradinii
Sursa: Unsplash.com

Opțiunile de amenajare sunt multiple (minimalist, rustic, cozy, etc), însă este necesar să ții cont de estetica casei tale. Alege un stil care va completa cel mai bine aspectul proprietății. 

Alegerea pieselor de mobilier

alegerea pieselor de mobilier in amenajarea gradinii
Sursa: Unsplash.com

Piesele de mobilier depind de stilul abordat, dimensiunile și obiectivele grădinii.  Dacă optezi pentru petrecerea timpului liber alături de cei dragi, o terasă sau un foișor amenajate cu bănci, măsuțe, pernuțe vor spori confortul și vor încuraja discuțiile.

Evidențierea punctelor cheie

evidentierea punctelor cheie
evidentierea punctelor cheie in amenajarea gradinii

Stabilește care vor fi punctele statement ale grădinii. Fie că incluzi un foișor modern, fie o piscină, aceste elemente vor atrage atenția creând un focus estetic, care vor îmbunătăți considerabil aspectul grădinii.

Acordarea atenției către micile detalii

acordarea atentiei catre detalii
Sursa: Unsplash.com

Detaliile nu se referă doar la elementele de vegetație sau piesele de mobilier, ci și la senzațiile olfactive sau tactile pe care le poți include în amenajarea grădinii. De exemplu, poți alege să plantezi flori cu un miros plăcut, ori poți include texturi de bumbac, lemn sau piatră pentru a crea adevărate experiențe senzoriale. 

Totodată, ai posibilitatea de a alege o închidere de terasă sau de piscină cu sisteme culisante din sticlă securizată. Acestea nu doar că sporesc nivelul de confidențialitate și adaugă un strop de eleganță, dar:

  • păstrează un echilibru între zona verde și zona amenajată;
  • oferă protecție împotriva intemperiilor (putând fi utilizate indiferent de anotimp) sau factorilor care pot prezenta riscuri pentru utilizatori.

Dacă ai un proiect de amenajare a grădinii, specialiștii Rom-Decor îți stau la dispoziție cu o gamă variată de produse și soluții pentru închiderea teraselor și foișoarelor, adaptate nevoilor și dorințelor tale. Contactează-ne!

5/5 - (1 vote)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă