Indiferent că discutăm despre o bucătărie open space sau una închisă, amenajarea corectă a acesteia este probabil cel mai important aspect pentru a obține o zonă funcțională și practică. Chiar dacă bucătăria ta este mică sau mare, o amenajare inteligentă va face diferența, permițându-ți să profiți la maximum de noul tău spațiu.
În ceea ce privește în special bucătăria, designul este mult mai mult decât simpla amplasare a mobilierului și a dulapurilor: ergonomia are, de asemenea, un rol extraordinar de jucat. Măsurătorile corecte, pereții despărțitori care asigură un spațiu suficient pentru o mobilitate adecvată, dispunerea aparatelor electrocasnice și ușurința de utilizare, toate acestea vor contribui la plăcerea pe care o vei avea în această încăpere.
În timp ce planul casei tale va determina, în mare parte, aspectul final pe care îl va avea bucătăria ta, poți oricând să să apelezi la tehnici de optimizare a spațiului pentru a lucra cât mai eficient.
În acest articol discutăm despre câteva avantaje și dezavantaje oferite de o bucătărie open space, în comparație cu o bucătărie închisă, dar și despre o soluție practică de compartimentare care îți va permite să îmbunătățești spațiozitatea locuinței tale.
De ce să alegi o bucătărie open space
La nivel mondial, tipul de bucătărie open space, este o tendință prezentă pe piață de zeci de ani. Prin eliminarea pereților și unirea camerei de zi cu bucătăria, designerii moderni percep această opțiune ca fiind eficientă din punct de vedere al costurilor, dar și ca o soluție ingenioasă de optimizare a spațiului.
Dar, acest lucru nu înseamnă că o bucătărie open space nu vine la pachet și cu câteva potențiale minusuri. Iată câteva dintre avantajele și dezavantajele designului bucătăriei open space.
Avantaje oferite de o bucătărie open space
Spațiile clasice de luat masa în bucătărie par de domeniul trecutului, iar mulți proprietari de case din ziua de azi se orientează către soluții moderne și eficiente. Iată câteva avantaje oferite de acest stil de amenajare:
Spațiu mai mare într-o bucătărie open space
Fără pereți sau alte bariere care să despartă două încăperi înseamnă că vei câștiga spațiu. Zona bucătăriei va părea mai mare atunci când este deschisă decât dacă este despărțită printr-un perete de celălalt spațiu de locuit.
Atunci când amenajezi o bucătărie deschisă, cel mai important lucru este să definești zonele individuale. Deși totul se va afla în aceeași încăpere combinată, fiecare zonă trebuie să fie bine delimitată. Acest lucru îl poți realiza prin intermediul decorului.
Posibilitatea de a beneficia de mai multă lumină naturală
Unul dintre cele mai importante avantaje este posibilitatea de a avea acces la mai multă lumină naturală. Bonus, vei observa o diferență și în factura de electricitate!
Pereții pot avea tendința de a reduce lumina naturală care intră într-o cameră pentru că lumina nu se poate reflecta mai departe în casă. Cu o bucătărie care se deschide spre camera de zi, acest lucru nu se va întâmpla și te vei putea bucura de mult mai multă lumină naturală împărțită între cele două zone.
De asemenea, acest lucru va face ca bucătăria să pară mult mai spațioasă. Lumina naturală produce această senzație atunci când strălucește puternic în casă.
Ideală pentru casele mai mici
Dacă locuiești într-o casă mai mică, în care camerele sunt oarecum restrictive, probabil că întâmpini dificultăți în a te deplasa liber prin casă. Pentru astfel de locuințe, o bucătărie deschisă este o soluție excelentă.
Vei câștiga spațiu și o mai mare mobilitate pentru a putea găti sau lucra în bucătărie în timp ce alții se află în aceeași zonă. Odată cu fuziunea dintre living și bucătărie, casa ta va părea chiar mai spațioasă datorită eliminării pereților.
Câteva dezavantaje ale unei bucătării open space
Deplasarea mirosului
Oricât de mult ne place mâncarea, nu toate aromele care vin din bucătărie sunt plăcute. În timp ce mulți oameni se pot simți bine cu toate aromele, unii sunt sensibili la anumite alimente și la mirosul lor. În cazul amenajării bucătăriei open-space, nu ai niciun control asupra mirosului care ajunge în sufragerie.
Zgomotul
Lipsa pereților despărțitori aduce un minus când vine vorba de confortul fonic. Trebuie să pornești cuptorul, mașina de spălat vase, filtrul de cafea și multe altele. Acest lucru combinat cu zgomotul copiilor care sar dintr-un capăt în altul transformă misiunea de a limita zgomotul în una imposibilă.
Căldură necontrolată
Orice căldură rezultată în urma gătitului ridică temperatura atât a bucătăriei, cât și a sufrageriei. În cazul în care nu există un sistem de aer condiționat, acest lucru poate afecta confortul celor două încăperi. Din păcate, un aer condiționat va veni cu un cost suplimentar la facturile de energie.
Soluția care elimină dezavantajele
Există și o soluție modernă care îți oferă posibilitatea de a te bucura de o bucătărie open space, dar care elimină în același timp dezavantajele menționate anterior. Soluția este compartimentarea spațiului din locuință cu ajutorul pereților despărțitori glisanți sau ficși, și reprezintă o alternativă modernă și elegantă la clasicii pereți despărțitori.
Poți obține un decor și o estetică impresionantă cu pereți despărțitori glisanți din sticlă pentru bucătăria ta. Sentimentul de spațiozitate se amplifică cu ajutorul sticlei, deoarece aceasta permite luminii naturale să pătrundă și să se reflecte. O sticlă încastrată superb într-o partiție cu cadru metalic sau din lemn creează un farmec aparte și adaugă o perspectivă impunătoare bucătăriei tale open space.
Un perete despărțitor din sticlă este o operă de artă atemporală, fără vârstă, care contribuie la frumusețea bucătăriei tale, cât și a întregii case în general. Fie că vorbim de spații mai mici sau de spații mai mari, există multe idei de a spori funcționalitatea locuinței cu ajutorul acestor pereți despărțitori glisanți alcatuiți din panouri mobile și fixe, din sticlă securizată.
Poți găsi opțiuni care se pliază pentru aproape orice nevoie ai avea, de la soluții pentru pereți întregi care vor separa camera în diferite spații, la separatoare de sticlă în formă de L, uși glisante și multe altele. Acestea sunt disponibile într-o gamă de dimensiuni diferite pentru a răspunde mai bine planurilor tale. Chiar și în cazul sticlei există diversitate, având posibilitatea de a alege geamuri din sticlă securizată clară, sablată cu model, colorată sau cu grafică personalizată prin tehnica printului ceramică.
După cum îți poți imagina, există o sumedenie de moduri în care poți folosi această metodă de compartimentare cu sticlă în locuința ta. Spre exemplu, cineva care are un dormitor matrimonial mare și care dorește un birou poate împărți camera într-o zonă de dormit și un birou cu un separator de cameră din sticlă glisantă.
Fie că ești în căutare de soluții pentru bucătăria ta open space, pentru cameră de dressing, sau poate chiar pentru a crea o diviziune între zona de dormit și zona de locuit într-un studio, acești pereți despărțitori glisanți îți pot fi de ajutor. Poți vedea mai multe detalii în articolul nostru de AICI.
Indiferent că discutăm de o bucătărie open space, sau de orice alt spațiu din locuința ta, varianta compartimentării spațiului cu ajutorul unui perete despărțitor glisant este nu doar o soluție inteligentă, ci și modernă, și care poate bifa toate căsuțele în materie de estetică și funcționalitate.
Specialiștii Rom Decor oferă soluții personalizate și consultanță gratuită pentru gama de sisteme de compartimentare cu uși glisante, toate pentru ca tu să poți să îți duci cu succes proiectul până la final. Nu mai sta pe gânduri și contactează-ne chiar astăzi!
Știai că suntem și pe Facebook? Pentru a rămâne la curent cu toate noutățile, nu uita să dai un like Paginii Noastre.