Condensul de pe geamurile din locuință: 3 aspecte importante
Categorie: tamplarie PVC Etichete: ,

Condensul de pe geamurile din locuință este un fenomen natural simplu, ce se manifestă în condiții adecvate de umiditate și temperatură.

Atunci când un obiect este mai rece decât aerul din jurul său, moleculele de apă din aer se unesc și se „lipesc” de suprafață, formând un strat subțire de picături de apă. În articolul de astăzi ne-am propus să discutăm despre condensul ce apare pe ferestrele locuinței noastre – ce cauzează condensul pe geamurile noastre și cum îl putem reduce?

Condensul de pe geamurile din locuință: Ce este și de ce apare

Condensul apare atunci când picăturile de apă se adună pe o suprafață rece, deoarece există un aer umed în contact cu aceasta. Ferestrele se numără printre cele mai frecvente locuri dintr-o casă în care se produce condens, deoarece geamurile ferestrelor sunt, în general, cea mai rece suprafață dintr-un spațiu interior.

Condensul de pe geamurile locuinței. De ce apare?
Condensul de pe geamurile locuinței. De ce apare?

Datorită contactului direct cu frigul de afară într-o zi de toamnă sau de iarnă, suprafețele interioare ale geamurilor sunt adesea la fel de reci ca și aerul de afară. Sticla este cea mai vizibilă suprafață unde poate apărea condensul, dar e posibil să găsești umezeală și pe ramele ferestrelor sau în colțurile acestora.

Pentru a reduce condensul de pe geamurile din locuință, este esențial să identifici mai întâi locul unde se produce acesta. Este pe interiorul ferestrei, pe exteriorul ferestrei sau între geamuri? Este important să discutăm despre cauzele fiecărei zone de condensare.

Care sunt cauzele condensului de pe interiorul ferestrelor

Condensul de pe geamurile locuinței care apare pe interiorul ferestrelor și ușilor se formează atunci când aerul cald și umed intră în contact cu sticla rece. Acest lucru este deosebit de frecvent iarna, când aerul de afară este rece și uscat, iar aerul din interior este cald și umed. Chiar dacă nu folosești un umidificator, activitățile de zi cu zi, cum ar fi dușul, gătitul și chiar respirația, toate contribuie la umiditatea din casa ta.

Condensul de pe geamurile locuinței ce se formează pe interiorul ferestrelor
Condensul de pe geamurile locuinței ce se formează pe interiorul ferestrelor

Un alt exemplu bun este înlocuirea ferestrelor și ușilor cu soluții eficiente energetic ce pot reduce infiltrarea aerului în locuință, printr-o etanșare mai eficientă. Această etanșare mai este o veste bună pentru costurile tale la energie, dar o casă etanșă reține, de asemenea, mai multă umiditate, ceea ce înseamnă că apariția condensului pe suprafețele mai reci din casă poate deveni mai frecventă după aceste îmbunătățiri.

Condensul de pe geamurile locuinței care se formează pe interiorul acestora poate duce la apariția mucegaiului, care se dezvoltă în medii umede și pe materiale organice, cum ar fi lemnul spre exemplu.

Este bine să privești condensul de pe geamurile locuinței tale ca la un avertisment pentru a reduce umiditatea din casă înainte de apariția unor probleme mai mari.

Reducerea condensului de pe interiorul ferestrelor

Condensul de pe geamurile locuinței care se formează pe partea interioară a ferestrelor tale apare cel mai des iarna. Pe măsură ce aerul din interior devine mai uscat și suprafața de sticlă se încălzește, condensul începe să își facă simțită prezența. Iată câteva practici simple de încercat pentru a ajuta la reducerea umidității din casa ta.

Folosește un dezumidificator

O modalitate de a reduce umiditatea aerului din casa ta este să folosești un dezumidificator. Dezumidificatoarele sunt dispozitive electrice care ajută la extragerea apei din aer. Mulți oameni achiziționează dezumidificatoare pentru a elimina mirosurile de mucegai și pentru a preveni apariția mucegaiului și a bacteriilor, dar dezumidificatoarele pot fi folosite și pentru a reduce condensul de pe geamurile casei.

Folosește mereu hota și ventilatorul de la baie

De fiecare dată când gătești sau faci duș, umiditatea este degajată în aer. Uneori este greu ca umezeala să iasă cu ușurință din casă, mai ales dacă ai o locuință nou construită, care este bine etanșată și reține chiar mai multă umiditate decât casele mai vechi. Atunci când gătești, limitează excesul de umiditate acoperind oalele și tigăile. Pune în funcțiune hota bucătăriei pentru a ajuta la eliminarea umidității din aer.

Același lucru este valabil și pentru ventilatoarele din baie. Lasă ventilatorul din baie pornit în timpul și după duș pentru a ajuta la eliberarea aerului umed din casă. Se recomandă funcționarea ventilatoarelor timp de aproximativ 20 de minute după ce ai gătit sau ai făcut duș.

Lasă ușile interioare deschise pentru a permite circulația aerului

O altă modalitate de a ajuta la reducerea condensului de pe geamurile locuinței este de a facilita circulația aerului în interiorul casei tale. Lasă ușile interioare deschise în toată casa pentru a preveni acumularea de umiditate într-un singur spațiu. Dacă nu este prea frig afară, poți, de asemenea, să faci să circule aerul deschizând ferestrele. Acest lucru va lăsa să iasă o parte din aerul umed care ar putea fi blocat în casă.

Care sunt cauzele condensului de pe exteriorul ferestrelor?

Pentru oricine achiziționează un nou set de ferestre, apariția condensului exterior poate fi surprinzătoare. Cu toate acestea, condensul exterior este de cele mai multe ori un semn bun.Condensarea exterioară rezultă din condiții neobișnuite, când aerul de afară este ușor umed și mai cald decât temperatura geamului ferestrei tale. Acest lucru poate apărea atunci când vremea nu este nici caldă, nici rece.

Condensul de pe geamuri apărut ce se formează pe exterior arată că ferestrele tale sunt calitative și nu permit niciun transfer de căldură. Așadar, dacă există ceva condens pe partea exterioară a ferestrelor tale, poți sta liniștit.

De reținut că este totuși o idee bună să verifici pervazurile și ramele geamurilor. Dacă există goluri între fereastră și ramă, este posibil să găsești umezeală, ceea ce ar putea indica prezența umidității în interiorul pereților. Este important să verifici dacă există curenți de aer în jurul ferestrelor pentru a-ți proteja pereții de umezeală.

Care sunt cauzele condensului ce apare în interiorul geamurilor, în camerele de etanșare?

Cel mai rău scenariu este condensul care apare între geamurile ferestrei. În astfel de cazuri, lucrurile pot părea fără speranță. La urma urmei, cum poți să ajungi între cele două geamuri să rezolvi problema? Totuși, uneori problema poate fi remediată. Adesea, însă, condensul va indica o problemă mai serioasă, care poate fi rezolvată doar cu instalarea unui nou set de ferestre.

Condensul ce se formează între foile de geam
Condensul ce se formează între foile de geam

Un exemplu bun este solușia ferestrelor cu geamuri duble și triple care ajută la izolarea mai bună a încăperii. Rama ferestrei ține geamurile pe poziție, cu un un mic spațiu între fiecare foaie de sticlă. Acest spațiu este umplut cu un gaz izolator, cum ar fi argonul, și apoi este sigilat etanș.

Ferestrele cu geamuri duble au crescut în popularitate datorită calităților lor izolatoare superioare. Unele ferestre merg chiar mai departe cu trei foi de sticla, control Solar si Low-E, toate pentru a vă menține casa cât mai eficientă.

Apariția condensului în interiorul unui geam dublu indică faptul că ferestrele nu își fac treaba în mod corespunzător. Sigiliul etanș care ține gazul izolator în interior a cedat, lăsând să iasă tot gazul izolator. Când se întâmplă acest lucru, vaporii de apă pot pătrunde între cele două geamuri, astfel colectând umezeală, ceea ce poate duce la deteriorarea în continuare a ferestrei și la compromiterea confortului termic din locuință. Fără gazul izolator, ferestrele lasă căldura să intre în timpul verii și să iasă în timpul iernii.

Dacă există condens între geamuri, sigur este nevoie de ferestre noi. Înlocuiește ferestrele cu unele de calitate, eficiente din punct de vedere energetic.

Dacă ești interesat de mai multe detalii despre cum poți achiziționa cele mai bune geamuri termopan, atunci te invităm să citești articolul nostru aici: Cum alegem cele mai bune geamuri termopan?

Echipa noastră îți stă la dispoziție cu o gamă variată de produse eficiente și soluții personalizate, așa că nu ezita să ne contactezi!

Suntem și pe Facebook! Pentru a fii la curent cu noutăți despre produsele Rom Decor, nu uita să dai un like paginii noastre AICI.

4.2/5 - (4 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă