Creșterea explozivă a prețurilor la energie din ultima perioada este o problemă majoră cu care se confruntă toate țările din lume, iar măsurile luate de autorități pentru a diminua impactul asupra populației sunt cel mai probabil temporare și nesustenabile pe termen lung. Cea mai importantă metodă de luptă împotriva acestor probleme este de a crește eficiența energetică a locuinței tale.
Un raport dezvăluit de Agenția Internațională pentru Energie a arătat fapul că la sfârșitul anului 2021, prețurile la energie au ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimii 10 ani, motiv pentru care soluțiile țintite să crească eficiența energetică a locuințelor sunt subiecte tot mai discutate în momentul de față.
În articolul de astăzi discutăm despre ce este eficiența energetică, de ce este un subiect important, dar și despre o soluție eficientă si modernă pentru balconul tău care are un impact pozitiv direct asupra eficienței energetice a locuinței tale.
Eficiența energetică
Ce este eficiența energetică?
În termeni simpli, eficiența energetică înseamnă să folosești mai puțină energie pentru a face aceeași treabă, și, în același timp, să reduci costurile energiei dar și poluarea. Multe produse, case și clădiri utilizează mai multă energie decât au nevoie, din cauza ineficienței și a risipei de energie.
Eficiența energetică este una dintre cele mai simple modalități de a elimina risipa de energie și de a reduce costurile energetice. Este, de asemenea, una dintre cele mai rentabile modalități de a combate schimbările climatice, de a curăța aerul pe care îl respirăm, de a ajuta familiile să se încadreze în buget și de a ajuta companiile să-și îmbunătățească rezultatele.
Milioane de consumatori și întreprinderi aleg să investească în produse eficiente din punct de vedere energetic, iar trendul este într-o creștere continuă.
Prin scăderea consumului de energie, eficiența energetică reduce facturile lunare la energie și face ca aceasta să fie mai accesibilă pentru companii și familii. Unele produse eficiente din punct de vedere energetic costă mai mult la achiziție decât alte opțiuni, dar, de obicei, pe termen lung, acestea economisesc bani, grație costurilor lunare mai mici din facturi.
Exemple de produse eficiente din punct de vedere energetic
Oriunde este folosită energia, există și o oportunitate de a îmbunătăți eficiența. Unele produse, cum ar fi becurile eficiente din punct de vedere energetic, utilizează pur și simplu mai puțină energie pentru a produce aceeași cantitate de lumină.
Alte produse nu utilizează energie în mod direct, dar îmbunătățesc eficiența energetică și confortul general al unei locuințe sau al unei clădiri (cum ar fi izolația termică sau ferestrele).
Câteva exemple de produse cu eficiență energetică sunt:
- Becuri: Un bec cu LED utilizează cu 70-90% mai puțină energie decât un bec cu incandescență, oferind în același timp aceeași cantitate de lumină
- Geamuri: Sistemele cu geamuri eficiente din punct de vedere energetic sunt realizate cu materiale care reduc schimbul de căldură și scurgerile de aer, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de atât de multă energie pentru a încălzi sau răci un spațiu.
- Izolație: Adăugarea unei izolații pentru locuință împiedică aerul cald din interior să iasă iarna. În timpul verii, ține aerul cald afară. Cu o bună izolație, nu va trebui să utilizezi la fel de multă energie pentru a-ți menține casa caldă iarna sau răcoroasă vara.
- Termostate inteligente: Termostatele inteligente sunt dispozitive cu acces Wi-Fi care controlează încălzirea și răcirea în casa ta, învățând preferințele tale în materie de temperatură și programul tău pentru a se regla automat la temperaturi de economisire a energiei atunci când dormi sau ești plecat. Acestea te pot ajuta să reduci facturile de energie prin faptul că nu cheltuiești bani pentru a încălzi sau răci o casă goală.
Închiderea balconului cu un sistem termoizolant: Soluție de creștere a eficienței energetice pentru locuința ta
Un studiu realizat de Universitatea Tehnică de Construcții din București a urmărit influența închiderii balcoanelor asupra temperaturii și umidității din locuințe. Rezultatele testelor au arătat faptul că un balon închis și bine termoizolat a înregistrat o mai bună economie de energie în perioada rece, economia finală fiind undeva la 840 kWh.
Studiul a arătat, de asemenea, legătura strânsă dintre temperatura din balcon și radiația solară care crește și scade simultan.
Principalele avantaje remarcate în cazul balconului închis au fost:
- Diminuarea schimburilor de căldură prin suprafața vitrată (ceea ce duce la o mai bună protecție termică a spațiului interior atât în timpul iernii, cât și parțial în timpul verii)
- Creșterea calității confortului interior prin asigurarea unei ventilații controlate a încăperilor;
- Reducerea transmiterii zgomotului exterior în interiorul clădirii;
- Conservarea calității mediului prin reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă;
- Reducerea costurilor de încălzire/răcire;
Astfel, la finalul studiului, s-a ajuns la concluzia că balconul închis și reabilitat termic este cea mai bună soluție pentru a crește eficiența energetică, fiind dovedit că are un avantaj iarna, diferența dintre temperatura exterioară și cea a balconului fiind de aproximativ 15 °C, dar un oarecare dezavantaj vara, când temperaturile din balcon cresc riscul de supraîncălzire a balconului.
Aici intervine sistemul modern glisant de închidere balcon Gemini Thermo Confort, care cu ajutorul geamurilor glisante oferă o ventilație adecvată pentru balconul tău pe timp de vară.
Exteriorul clădirii trebuie să fie separat termic pentru a minimiza punțile termice. În caz contrar, încăperile alăturate se vor răci rapid. Rezultatul este creșterea pierderilor de energie.
În cazul sistemului Gemini Thermo Confort, grație panourilor cu 2 foi din sticlă termoizolantă cu grosimea totală de 28 mm, obții o protecție solară ridicată, protecție împotriva condițiilor meteo nefavorabile, dar și un confort termic sporit care ajută la optimizarea pierderilor de căldură din locuința ta.
Balconul închis devine o zonă tampon termic între interiorul și exteriorul clădirii, care păstrează căldura în interior în zilele răcoroase.
Balcoanele cu sistem de închidere Gemini creează o suprafață mare pentru acest paravan termic. În zilele răcoroase, dar însorite, temperatura din balconul închis crește. Dacă temperatura scade apoi, zona reacționează cu întârziere și se răcește mai lent. Costurile de încălzire pentru camera din spatele balconului sunt semnificativ mai mici.
Cu toate acestea, în zilele deosebit de călduroase, geamul balconului din față împiedică pătrunderea aerului încălzit excesiv, dar atunci când temperatura crește semnificativ, panourile glisante pot fi, de asemenea, culisate în lateral pentru a aerisi spațiul din balcon.
Balconul devine astfel o zonă complet deschisă în aer liber. Posibilitatea de a deschide separat elementele individuale ale sistemului asigură ventilarea adecvată a balconului închis.
Dacă ești interesat și vrei să afli mai multe despre beneficii precum și alte detalii despre toata gama de soluții moderne Gemini pentru închidere balcon, atunci te invităm să citești mai multe AICI. Experții noștri sunt bucuroși să te consilieze cu privire la proiectul tău de închidere balcon, așă că îi poți contacta chiar astăzi.
Suntem si pe Facebook! Dă un like paginii noastre AICI pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți și promoții de la Rom Decor.