Cum se realizează corespunzător reglajul ușilor de intrare
Categorie: usi de exterior Etichete: ,

Reglarea corectă a ușilor de intrare într-o casă sau apartament va asigura siguranța rezidenților și, mai presus de toate, va economisi bani și va crește confortul locuinței. În plus, este relativ ușor să o faci tu însuți, cel puțin în cazul celor mai frecvente balamale de ușă. În articolul de astăzi discutăm despre cum poți efectua reglajul corespunzător al ușilor de intrare pentru o suprapunere perfectă a foii de ușă pe toc, dar și despre reglajul presiunii exercitate de foaia ușii la închidere asupra tocului.

De ce este important să efectuăm reglajul ușilor de intrare

Ușa de la intrare a unei locuințe – și cu atât mai mult ușa de la intrare a unei case, protejează împotriva oaspeților nepoftiți și asigură o izolare termică și fonică adecvată. Cu toate acestea, în timp, chiar și ușile instalate corect pot deveni mai puțin etanșe. De asemenea, poziția ușilor de intrare se poate modifica, astfel încât ușa să înceapă să scârțâie sau să se blocheze.

Ușă Porta Doors Agat de la Rom Decor
Ușă Porta Doors Agat de la Rom Decor

Acest lucru poate duce la zgârieturi pe podea sau pe tocul ușii și, în cazuri extreme, la distrugerea treptată a balamalelor. Cu toate acestea, reglarea corectă a ușilor de intrare nu este doar o chestiune de siguranță și o durată de viață mai lungă. Prin reglajul ușilor putem preveni pierderi inutile de căldură, menține confortul fonic și îmbunătăți în același timp confortul la intrarea și ieșirea din locuință.

Când este necesar reglajul ușilor de intrare

Cand este necesar reglajul ușilor de intrare în locuință?
Cand este necesar reglajul ușilor de intrare în locuință?

Reglarea balamalelor ușilor de intrare face posibilă corectarea atât a poziției foii în raport cu tocul, cât și a presiunii foii asupra tocului. În primul caz, problema este ceva mai simplă. Dacă este nevoie de prea multă forță pentru a deschide sau închide ușa, se poate auzi în mod clar frecarea sau scârțâitul, sau pur și simplu se poate vedea că ușa este strâmbă, atunci acesta este un semn clar că este necesar un reglaj. Chiar și o distanță minusculă între ușă si toc poate cauza pierderi de căldură. Prin urmare, merită să verifici cel puțin o dată pe an că ușa este reglată corespunzător.

Reglarea ușilor de intrare în locuință în funcție de tipurile de balamale

Reglajul ușilor de intrare va varia ușor în funcție de tipul de balamale cu care este echipată ușa. Cele mai frecvente balamale pentru ușile exterioare sunt cele pivotante (în general din 3 piese), care se găsesc cel mai des la ușile batante.

Cele două șuruburi din partea superioară a fiecărei balamale sunt utilizate pentru a regla poziția orizontală și verticală a foii de ușă. Pe de altă parte, șurubul din partea inferioară a balamalei îți permite să mărești sau să micșorezi presiunea exercitată de foaia de ușă asupra tocului. Acestea pot fi slăbite sau strânse cu ajutorul unui set de chei imbus.

Cum se reglează ușa de la intrare pe orizontală și verticală

Pentru a verifica dacă foaia ușii este la același nivel cu tocul, vei avea nevoie de o nivelă cu bulă de aer. Dacă nu ai una la îndemână, poți folosi, de asemenea, bandă adezivă și un creion.

  • Lipește două bucăți de bandă adezivă pe partea laterală a tocului ușii, acolo unde ușa se suprapune la închidere (una în partea de sus și una în partea de jos);
  • Se închide ușa și se marchează cu un creion marginea ușii pe ambele bucăți de bandă adezivă;
  • Se deschide ușa și se măsoară distanța dintre cele două linii de la marginea tocului ușii;

În cazul în care distanțele sunt egale, iar foaia nu se freacă de toc, atunci poziția orizontală a ușii este una corectă. În caz contrar, se slăbesc sau se strâng primele șuruburi din partea superioară a balamalelor individuale. Pe măsură ce scoți șurubul, foaia se va suprapune din ce în ce mai mult peste toc și se va deplasa spre balama în timp ce o înșurubezi.

Dacă ușa este deja bine nivelată, dar încă se freacă de prag, trebuie să ajustezi balamalele ușii pe verticală. Prin desfacerea celui de-al doilea șurub din partea superioară a balamalei, se ridică foaia de ușă și, la rândul său, prin înșurubarea acestuia, se coboară ușa.

Cum se reglează presiunea ușilor de intrare asupra tocului

Pentru a verifica dacă presiunea dintre foaia de ușă și toc este corectă, ai nevoie doar de o bucată de hârtie. În acest sens, șuruburile din partea de jos a balamalelor sunt folosite pentru a regla ușa din față.

  • Se introduce bucata de hârtie între toc și ușă, pe partea exterioară a ușii;
  • Se închide ușa și se încearcă să se deplaseze hârtia în sus și în jos și să se scoată;

Dacă hârtia alunecă liber și este foarte ușor de scos, înseamnă că presiunea este prea slabă și că ușa nu este suficient de strânsă. Trebuie să strângem șuruburile din toate balamalele și să efectuăm din nou testul (ar trebui să fie nevoie de un mic efort pentru a scoate hârtia sau să fie posibil doar bucată cu bucată).

Concluzie

Reglajul ușilor de intrare nu ar trebui să fie un simplu pas după prima instalare. După cum am menționat anterior, chiar și ușile instalate corect se pot deragla în timp, lucru ce poate duce la o diminuare de confort termic și fonic. Modul de funcționare a ușilor de intrare trebuie verificat în mod regulat pentru a îmbunătăți longevitatea lor. Iar pentru că este o procedură relativ simplă pe care o poți efectua de unul singur.

Dacă ești interesat și vrei să afli mai multe detalii despre gama de uși exterioare de la Rom Decor, atunci te invităm să ne contactezi chiar astăzi. Experții noștri sunt bucuroși să te consilieze cu privire la proiectul tău de închidere balcon, așă că îi poți contacta chiar AICI.

Suntem si pe Facebook! Dă un like paginii noastre AICI pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți și promoții de la Rom Decor.

4/5 - (36 votes)

Distribuie acest articol


Sună acum
Solicită ofertă