Cuprins
Cum se trateaza si se ingrijeste tamplaria din lemn stratificat
Lemnul este materialul care nu se va demoda niciodata. Apreciat inca din cele mai vechi timpuri, el continua sa fie in topul preferintelor in materie de mobilier si tamplarie datorita naturaletii si elegantei sale, a usurintei cu care se integreaza in orice decor si a celei cu care poate fi intretinut.
Despre tamplaria din lemn
În momentul actual, usile si ferestrele din lemn se impart in doua mari categorii: din lemn masiv si din lemn stratificat. Cele din lemn masiv sunt alese in special pentru robustete si durabilitate, in timp ce tamplaria din lemn stratificat este aleasa pentru gradul mai mare de izolare fonica si pentru aspectul modern, extrem de placut.
Printre principalele motive pentru care usile si ferestrele din lemn sunt in topul preferintelor se numara urmatoarele:
- Sunt durabile in comparatie cu alte materiale, cum ar fi aluminiul sau PVC-ul
- Sunt rezistente la agresiuni atmosferice, fizice sau mecanice
- Au un design deosebit si un aspect cald, natural
- Daca sunt fabricate si montate corespunzator, confera o etanseitate maxima
- Se bucura de un grad de izolare termica ridicat
- Nu isi schimba culoarea, finisajele putand fi reinnoite/retusate periodic
Un mare avantaj al tamplariei din lemn este dat de faptul ca aceasta poate fi restaurata in loc sa fie inlocuita. Restaurarea tamplariei din lemn incepe cu analiza minutioasa a defectelor de material si finisaj. Apoi, in functie de gravitatea acestora, urmeaza astuparea imperfectiunilor (mici zgarieturi sau fisuri) sau decaparea.
În cazul in care defectele finisajului sunt mici si necesita slefuire, aceasta se realizeaza cu ajutorul hartiei abrazive, apoi se reface lucrarea cu bait, grund, lac sau vopsea. Daca defectele sunt majore (decojiri masive), atunci se decapeaza zona afectata, se slefuieste pana la obtinerea unei suprafete uniforme si se continua la fel ca in situatia defectelor minore, cu strat de bait, grund, lac sau vopsea.
Tamplaria din lemn stratificat – o alegere moderna
Lemnul stratificat este obtinut prin suprapunerea si lipirea prin presare a mai multor straturi de lemn natural, adezivul utilizat fiind unul special conceput sa fie rezistent la apa. În urma acestui proces rezulta un material cu structura rigida si stabila, mai puternica si mai uniforma decat cea a lemnului masiv.
Usile si ferestrele fabricate din lemn stratificat sunt recent aparute pe piata de profil si au urmatoarele avantaje:
- Au o capacitate izolatoare foarte mare
- Au un finisaj modern, mai elegant
- Au o rezistenta mai mare datorita tehnologiilor de stratificare a lemnului
- Nu permit infiltrarea apei
- Au o durata mai mare de viata
- Sunt rezistente la razele UV si nu se decoloreaza
- Asigura o bariera termica totala si sunt bune fonoizolante
Întretinerea tamplariei din lemn stratificat
Rezistenta si stabilitatea tamplariei din lemn stratificat sunt asigurate prin conceptie si prin montarea lor in conformitate cu instructiunile producatorului. Pe langa acestea, pentru o durata de viata mai mare este recomandata o intretinere adecvata.
Astfel:
- Cel putin o data pe an trebuie sa fie unsa cu lac pentru lemn stratificat, acesta avand rolul de a oferi rezistenta la diferentele de temperatura vara-iarna (in cazul ferestrelor sau a usilor de exterior)
- Trebuie verificata periodic fixarea cu suruburi a armaturilor pentru ca in timp pot sa apara dereglari mici ale feroneriei
- Trebuie evitata spalarea cu detergenti agresivi, care afecteaza finisajul de la suprafata lemnului (acetona, acetat de etil, benzen, toluen, metanol, spirt etc.)
- Curatarea se va face cu ajutorul unei carpe usor umezite, pe piata existand solutii special concepute pentru a nu afecta calitatea lemnului
- Este interzisa folosirea unor scule ascutite cum ar fi cutitele, lamele sau periile de sarma deoarece pot deteriora grav finisajul.
Reconditionarea ferestrelor din lemn stratificat si cea a usilor se face cu ajutorul unor kit-uri speciale, nefiind nevoie de revopsire in timp. Aceste kituri ajuta in repararea unor probleme precum zgarieturile si fisurile inestetice si sunt adaptate cerintelor specifice ale tamplariei alese. Exista si posibilitatea de acoperire a imperfectiunilor lemnului cu lac sau vopsea, cu ajutorul pensulei, a rolei sau prin pulverizare, insa pentru cele mai bune rezultate se recomanda apelarea la un specialist.