Transformarea unui pod în mansardă poate fi un proiect destul de dificil, dacă nu pornești cu un plan bine structurat. Valorificarea întregului spațiu din pod se dovedește a fi una dintre soluțiile eficiente, atunci când nu dispui de o suprafață generoasă.
Podul în sine este un loc special datorită dimensiunii sale, iar cu ajutorul unui plan de amenajare, acesta poate deveni o încăpere modernă, confortabilă și cu personalitate.
În acest articol, vei regăsi informații utile despre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere pentru a demara acest proiect solicitant. Provocarea este una pe măsură, dar rezultatul va fi unul spectaculos.
Cuprins
Aspecte legale în vederea demarării proiectului
Este esențial ca înainte de a demara orice acțiune privind mansarda, să concepi un plan împreună cu specialiștii din domeniu, în care să ai în vedere atât aspectele legale de construire, cât și criteriile tehnice legate de structura casei.
Primele acțiuni sunt legate de obținerea autorizațiilor necesare pentru a realiza legal acest demers privind mansarda. Trebuie efectuat un proiect în care se regăsesc informații, planșe, scheme legate de structura și sistemul sanitar, respectiv electric.
Proiectul va conține toate modificările, ce îi sunt aduse construcției vechi ai casei. Este primordial să ții cont de:
- Rezistența structurii casei în vederea amenajării mansardei;
- Planul privind instalația sanitară, electrică, izolația etc.;
- Schema noului acoperiș, cu includerea noilor ferestre;
- Materialele necesare amenajării;
- Tipul de izolație potrivit pentru mansardă.
Elemente cheie în amenajarea mansardei
Esențial în amenajarea oricărei mansarde este să ții cont de câteva componente tehnice importante. Pentru a schimba întreaga încăpere, trebuie să te consulți cu specialiști din domeniu astfel încât să iei cele mai bune decizii cu privire la funcționalitate și design. Spre exemplu, izolația mansardei are o contribuție deosebită în vederea obținerii unei ambianțe optime în interior. Din acest motiv, toate acțiunile de izolare trebuie realizate cu materiale la cele mai înalte standarde, ce s-au dovedit a fi eficiente în funcționare.
Compartimentarea mansardei
Dacă mansarda este mică și îngustă, poți să o transformi în:
- Dormitor pentru copii;
- Loc de joacă;
- Birou;
- Dressing.
Indiferent de scopul mansardei, este important să incluzi în design elemente practice, care să-ți ofere posibilitatea de a organiza și depozita inteligent întregul spațiu.
Poți compartimenta spațiul din mansardă cu sistemele culisante de la Rom Decor, din sticlă securizată și rame din aluminiu negru sau eloxat. Aceste sisteme de compartimentare se încadrează perfect într-un design minimalist specific stilului nordic – foarte elegant, practic și modern.
Prin aspectul și particularitățile constructive, sistemele din sticlă cu uși culisante se pot customiza pe orice tip de suprafață, pe orice dimensiuni și se pot monta pe orice tip de structură (cărămidă, beton, BCA, gips carton cu ranforsare etc.) sau direct de tavan. Sistemele de culisare includ amortizoare Soft Close, ceea ce asigură o închidere silențioasă și rezistentă la utilizări multiple.
Cabine de duș cu sticlă securizată
Dar, dacă suprafața este mai mare, atunci și ideile de amenajare sunt mult mai numeroase. Poți alege să amenajezi un dormitor de oaspeți, la care să adaugi o baie suplimentară cu paravane fixe sau cabină de duș cu sticlă securizată, potrivită spațiului de care dispui.
La Rom Decor regăsești o gamă largă de modele de cabine de duș (cu ușă batantă, culisantă etc.) realizate din sticlă securizată la cele mai înalte standarde. Totodată, poți selecta modelul de sticlă (sticlă clară, colorată, sablată sau din oglindă securizabilă), ce se potrivește cu întregul design ales.
Uși de interior
Un alt element cheie în designul unei mansarde este ușa de interior. Îmbinând funcționalitatea cu designul, ușa are o contribuție majoră în echilibrul cromatic și stilul mansardei.
Specialiștii din domeniul amenajărilor interioare recomandă alegerea ușilor de interior albe din mai multe motive:
- Se potrivesc oricărui stil de amenajare interioară (clasic, scandinav, minimalist, modern etc.);
- Creează un spațiu deschis și luminat;
- Conferă o notă de eleganță și rafinament oricărei încăperi;
- Se poate asocia cu foarte multe culori deschise, contribuind astfel la realizarea unei ambianțe primitoare.
În alegerea ușilor de interior potrivite, Rom Decor oferă consiliere gratuită și soluții eficiente pentru proiectul tău. Indiferent de stilul de amenajare dorit pentru mansarda, poți opta pentru uși albe din furnir natural sau cu finisaj sintetic. Pot fi simple sau cu inserții de sticlă în vederea obținerii unui nivel optim de funcționalitate și echilibru vizual. Aceste modele de uși sunt elegante și reușesc să contureze un design modern și armonios. Atât ușile din furnir natural, cât și cele cu finisaj sintetic oferă siguranță și asigură un nivel optim de izolare fonică și termică.
De asemenea, pentru un spațiu cu nivel ridicat de luminozitate (peste 50%) poți alege uși culisante de sticlă securizată. Datorită particularităților sale, acest model de ușă este versatil și poate fi adaptat pe orice dimensiune și încăpere. Optând pentru ușile culisante din sticlă, te vei bucura de câteva avantaje importante:
- Mărește vizual mansarda și creează impresia de spațiu deschis;
- Evidențiază elementele cheie ale designului interior;
- Permite o întreținere destul de facilă.
Ușa culisantă de sticlă se remarcă prin eleganță, funcționalitate, contribuind la dezvoltarea unei ambianțe aparte. În vederea luării unei decizii raționale, specialiștii Rom Decor îți oferă toate informațiile tehnice de care ai nevoie cu privire la alegerea celei mai bune soluții.
Selectarea mobilierului potrivit
Unul dintre aspectele cheie în amenajarea unei mansarde este legat de alegerea mobilierului. Fiind un spațiu atipic, acest lucru nu îți permite să alegi orice tip de mobilier. Obiectivul principal în amenajare este să folosești cât mai inteligent întregul spațiu. Din acest motiv este esențial să realizezi măsurătorile în detaliu, pentru a demara întregul design.
Vedeta mansardei este tavanul înclinat, iar acesta te poate ajuta în amenajarea unui spațiu cu o identitate unică. Spre exemplu, în zona cea mai joasă a încăperii (unde se află ferestrele) poți poziționa:
- Patul sau canapeaua cu ladă de depozitare;
- Rafturi pe pereți sau comode practice;
- Obiecte de mobilier funcționale pentru depozitare.
Important în amenajarea mansardei este să nu aglomerezi cu multe elemente de mobilier. Focusul cade pe îmbinarea corectă a tuturor pieselor pentru a exista un echilibru vizual și cromatic.
Concluzii
Amenajarea mansardei poate să implice atât avantaje, cât și dezavantaje. De aceea, va trebui să alegi rațional toate componentele cheie ale mansardei, în baza unei documentări în prealabil.
Cu o idee bună de amenajare, poți transforma podul într-un loc special, confortabil cu note artistice, ce conferă autenticitate și stil.Indiferent de proiectul tău de amenajare, specialiștii Rom Decor îți oferă soluții personalizate și consultanță gratuită pentru a crea mansarda dorită. Contactează-ne!